s

 


 

Töreténet az állatok megáldásának eredetéről a Párizsi gallikán Szent Rita templomban.

Egy Éliane nevezetű nő, szokása szerint magával vitte kis fehér kutyáját a misére. Amig egy napon néhany hivő akikre nem hatott Assisi Szent Ferenc tanitása kiutasitották kiskutyájával Isten házából. A körülmények addig súlyosbodtak, amig egy napon Éliane lemondott a templom látogatásárol, mindaddig amig találkozott Monseigneur Dominique Philippel aki nagy állatbarát és miután meghallgatta kitiltása történetét engedélyezte neki, hogy a Szent Rita templomába, magával hozhassa kedvencét. A hir a kerületben gyorsan elterjedt, ezért mások is követték példáját.  A rendhagyó eset szokássá, reddszeressé vált.
Egy mise celebrációja, felajánlása az állatokért, majd azoknak egyenkénti megáldása.
1994-óta minden november első vasárnapján egy szertartás keretében az állatok áldásban részesülnek. Eleinte nem volt több mint harminc résztvevő, de az esemény hallatára, számuk néhány év alatt megtizszereződött, és továbbra is évről évre folyamatosan gyarapodik.

 


 

2011. november 6. részletes program

s

s

 


 

2010. november 7. vasárnap, a templom kijáratánál.

 


 

2009. november 8. Az állatok megáldása

s

 


"Én nem értek egyet a gondolataitokkal, de halálomig harcolni fogok azért, hogy azokat kifejezésre juttathassátok" - Voltaire (1694. november 21. Párizs—1778. május 30. Párizs).


 

 

vfe