bevezeto

 

 

Magyarországon  első alkalommal 2012. október 7.-én vasárnap 15 órakor egy szertartás keretén belül sor kerül kedvenc állataink megáldására.
Az esemény helyszíne a Sóskúti lovarda. A nap folyamán 11 órától gazdag programválaszték, a lovarda kényelmes hangulatos étterme pedig déli 12 órától, mérsékelt áron két féle menü ajánlattal várja az érdeklődőket, és étkezni kívánókat.

Ennek a napnak létrejöttét  a véletlenek sorozata és azok  váratlan alakulása előzte meg. A történet 1981. június 21.-én vasárnap délután egy magyar nő és egy francia férfi találkozásával kezdődött.  Közös útjuk néhány évvel később Franciaországban folytatódott tovább,  mindig egy vagy több  cica kiséretében.
2000 év tavaszán közvetlen szomszédjuk, aki 17 macskának, egy teknősbékának, egy sündisznónak és egy kutyának volt boldog gazdája, megbízta őket, hogy távollétében gondját viseljék és ellássák  az « apró népet ». A napi tennivalók pontos leírása, magyarázata, és pontokba foglalása, méltó volt egy regényhez.
2006-ban a magyar nő látott egy műsort a televízióban "30 million d’ami" (30 millio barát) címmel. Az egyik riportban arról adtak tudósítást, hogy minden év november első vasárnapján az Állatok Világnapja és Assisi Szent Ferenc emléknapja alkalmával a Párizsi Szent Rita templomban misét mondanak az állatokért és megáldják őket. Az első alkalommal a nő egyedül ment el a szertartásra, mert férje laikus nézetei miatt kíséretére nem számíthatott.
A megértés, kíváncsiság és főleg az állatok iránti szeretetének köszönhető, hogy a következő esztendőben a férj  is csatlakozott, és laikus életszemlélete  ellenére is de részt vett a modern kor szellemében megrendezett  derűs hangulatú vallásos összejövetelen.
2010-ben erről az eseményről “Levél Franciaországból” cím alatt leírás jelent meg a Ciccc...Macska Magazinban. 2011. szeptemberében személyes találkozás a magazin főszerkesztőjével aki  egy személyben a  Budapesti Macskatartók Országos Egyesületének elnöke is felmerült a gondolat az  esemény Magyarországi meghonosításának esélyeiről. A kezdeti nehézségek, elutasítások és elzárkózódások ellenére a tervezet, 2012 áprilisától a megvalósulás felé halad.

A vallási,  művészeti és történelmi kapcsolatok Magyarország és Franciaország között sokkal szorosabbak, mint amilyennek látszanak. Már Pannonia idejében egy római katona fia aki Savariaban (Szombathely) született vallásos elkötelezettsége miatt  közismert  lett, mint Szent Martin eveque de Tours. Elhunyt 397 november 8.-án Candesben. A római birodalom 476.–ban összeomlik, de a Pannonia szó még több évszázadon keresztül fennmarad. Érdekesség, hogy Franciaországban Rocamadourhoz közel (Lot megye) egy helység neve La Pannonie.

 

PAz eredeti nevét ennek a településnek homály fedi.
Néhány portyázó magyar csoport elözönli Franciaországot 904 és 954 között.
924-ben közülük néhányan lerombolják a Saint-Pierre de Moissac (Tarn-et-Garonne megye) Clovis király által 506. –ban alapított kolostort, de vajon ez elég bizonyíték? Már előttük is a d’al–Andalusi Arabok (a VIII.században kétszer) és a Vikingek (IX. Században)  fosztogatták a vidéket.
A második esemény, hogy a Pannonhalmi apátságot Magyarországon Győr mellett a tűzvész elpusztította a XII.sz. elején. Csak később 1137-ben építették újjá és nagyobbították meg. Az eltelt idő alatt néhány  bencés rendű magyar szerzetes jött Franciaországba Corrèze megyébe az Obazine-i Saint-Étienne kolostorba, ami szintén Pannoniához tartozik. Ez a feltevés akkor is bizonyítható, ha a kolostor építésének időpontja 1127 kétséges lehet.
Így könnyen elképzelhető, hogy La Pannonie nevét a magyar bencésekről kapta, akik dolgozni jöttek (Obazinhoz közel) a kolostor földjére, ahol jelenleg kastély áll.
A bencések és ciszterciek Szent Benedek mindkét törvényét alkalmazzák.
Egy dokumentumon tanulmányozható, az Obazinei ciszterciek kolostorának  könyvelése  ami kimutatja a kolostor vagyonának gyarapodását 1130 és 1200 között.  A megfejtés kulcsa  itt lehet. Obazina  Obazine (Aubazine) és Pannonia Pannonie lett.

 

aAz Aubazine-i ciszterci apátság (XII. század) Corrèze-től délre Brive felé található. 1120 és 1135 között egy vallási közösség vezetője Étienne de Vielzot (1085 Bassignac-ban született, elhunyt 1159. március 8.-án a Bonnaigue-i kolostorban) alapította a Karthausi Rendhez hasonlóan.
1127 és 1142 között két kolostor is épült. Egy a férfiaknak Obazine-be és egy a nöknek 600 m-re tőle Coyroux-ban. Nagy lélekszámuk miatt  1135-ben kénytelenek voltak szigorítani a szabályokon. Ezért 1142-ben a ciszterciek szerzetesek a Daloni ciszterci apátságba mentek , hogy hirdessék tanításaikat.
1147-ben az Aubazine-i kolostor veszi át az irányitást Cîteaux-ban.
Feltételezhető, hogy 1130 és 1135 között a magyar bencés rendű szerzetesek itt találtak menedéket a Pannonhalmi kolostor leégése után.
Tudvalevő, hogy a minimális távolság a kettő között 1700 km. Elképzelhető, hogy az út két harmadát hajón tették meg, igy kevésbé volt fárasztó, és lehetséges, mert Pannonhalma 20 km-re van a Dunától. Tehát hajóval érkeztek Tuttlingenig (Németország) majd gyalog vagy lóháton jutottak el Schaffhausenig (Svájc). A kettö közti távolság 40km. Ebben a városban található egy bencés kolostor már 1049-től. Azután tovább hajózhattak a Rhône-folyón egész Bázelig (Svájc). Majd az utat felváltva hajón vagy gyalog folytatták tovább.
Átjutva a Neuchâteli majd a Genfi tavon és  Rhône folyón folytatva egész Saint-Maurice-l’Exil’ig. Majd Yssingeaux felé Puy-en-Velay, Saint-Flour, Aurillac, Argentat és Obazinen keresztül rendszeres pihenőkkel  ezeken a régi utakon.
1198-ban két trubadur, a hires Gaucelm Faidit (1166-1218) Uzercheben született (Corrèze) ugyanezt az utat tette meg ellenkezőleg mikor elkisérte Constance-t Alfons II. d’Aragon lányát Imre  királlyal kötendő esküvőjére Esztergomba.
Nem kétséges, hogy a nagyszámban épülő  kolostorok a XII. században, megkönnyitették a lehetőségét a több hétig tartó utazásoknak.


 

sII. Sylvestre pápa ismert nevén Gerbert d’Aurillac kiemelkedő személyisége a X. századnak. 1000-ben koronát küld Szent Istvánnak, aki Magyarország első keresztény  királya lesz. 1000 végén 1001 elején.
A Szent Simon templom kupoláját  (Cantal megye) az ezeréves évforduló alkalmával Szinte Gábor magyar festőművész  díszítette freskóival melyen István király koronázási szertartását örökítette meg.  
Az mű átadása  2004-ben volt.
Gerbert  d’Aurillac (II. Szylveszter pápa) 948-ban született nem messze a Szent Simon templomtól. 999-ben avatták pápává, és 1003 április 2.- án hunyt el Rómában.
A falfestmény bal sarkában látható Gabriel arkangyal mellette a festő aláirása ; Szinte Gábor. (Szinte franciául ejtve szent, Gábor franciául Gabriel) különös a szavak játéka.
A freskó jobb oldalán az alábbi szöveg olvasható; “II. Szylveszter pápának az álmában megjelenő Gabriel arkangyal sugallja, hogy  a Magyarok királyát Istvánt koronázza meg.”

 

s"A magyar korona átadása" és "Szent István (István király) megkoronázása" Szinte Gábor festőművész alkotása a Szent Simon templomban. (Cantal megye Franciaország)

 

s

Szent Simon templom (Cantal megye Franciaország)

 

 

vfe